Veelgestelde vragen
Deelnemers
Een Dojo duurt gewoonlijk een 3-tal uur. Gedurende de eerste 2,5u ga je zelf aan de slag met opdrachtjes of projecten. Kom je vast te zitten, dan kan je hulp vragen aan een van onze coaches die de Dojo begeleiden. We geven dus geen les, maar helpen je individueel verder als je een vraag hebt. Op die manier laten we je zelf ontdekken hoe je tot de oplossing komt in plaats van je het antwoord gewoon te geven.
Kom je de eerste keer naar een Dojo? Dan krijg je van de coaches een korte uitleg over Scratch, waarna je al snel zelf aan de slag kan. Scratch is namelijk een heel visuele en intuïtieve programmeertaal waarmee de meeste van de beginners starten.
Het laatste halfuurtje houden we typisch een show and tell, waarin je - als je dat wil - het project kan voorstellen waar je tijdens de Dojo aan gewerkt hebt. Het is daarom een goed idee om aan je ouders te vragen om een half uurtje voor het einde al terug te komen. Zo kunnen ze jou en je collega-coders zien schitteren!
Ben je ouder dan 7 en jonger dan 18 jaar? Hou je van computers, games en zelf (leren) programmeren? Dan is CoderDojo helemaal iets voor jou!
Je hoeft geen specifieke voorkennis te hebben, ook niet als je de eerste keer komt. De enige vereiste is dat je al kan lezen.
Ja! Via CoderDojo kan je, als jongere tussen 7 en 18 jaar, volledig gratis leren programmeren en dit dankzij onze fantastische vrijwilligers die zich elke maand opnieuw belangeloos inzetten!
Probeer zeker een laptop mee te brengen. Heb je zelf geen laptop, dan kan je er misschien een lenen van je broer, ouders, familie, … Zorg ervoor dat je het paswoord kent!
Als je 12 jaar bent of jonger, dan is het een goed idee dat één van je ouders de eerste keer meekomt.
Breng daarnaast ook je goed humeur mee en het goede voornemen om onze éne regel te volgen: be cool!!
Je mag gerust inschrijven voor slechts één Dojo. Ga naar inschrijven en kies de Dojo waaraan je wil deelnemen. Na de registratie van je gegevens bezorgen wij je alle praktische informatie. Zorg er wel voor dat je dan ook zeker (en op tijd) aanwezig bent.
Plaatsen zijn beperkt, dus als je niet komt opdagen, dan is dat jammer voor iemand anders die er wel graag bij was geweest.
Laat daarom zeker op tijd iets weten als je er toch niet kan bij zijn. Je kan hiervoor mailen naar je lokale Dojo of, nog beter, zelf je bestelde ticket rechtstreeks annuleren in EventBrite. Op die manier kan er misschien nog iemand van op de wachtlijst aansluiten.
Als je jonger bent dan 12 jaar, kom je - zeker de eerste keer - best samen met een volwassene. Ouders van oudere kinderen zijn ook welkom, als ze dat willen. We vragen aan alle deelnemers om een e-mailadres en telefoonnummer van de ouders of voogd op te geven, zodat we indien nodig direct contact kunnen opnemen.
Als je ouders niet blijven tijdens de Dojo, vraag dan zeker dat ze een half uurtje voor het einde terugkomen. Zo hebben we een zo groot mogelijk publiek voor de show and tell. Door iets vroeger terug te komen, kunnen je ouders ook een handje helpen bij het opruimen, wat heel fijn is voor onze vele vrijwilligers!
CoderDojo is een initiatief van en door vrijwilligers. Daarom kan je ook gratis deelnemen aan de Dojo’s! Onze coaches begeleiden jullie tijdens een Dojo. Ze hebben een passie voor ICT en veel zin om jongeren te inspireren en te leren programmeren. Ze leggen uit, doen voor en stimuleren fantasie en creativiteit. We vragen geen diploma. Wel enthousiasme, heel veel interesse en voldoende kennis om te delen.
Quasi elke Dojo gebruikt - zeker voor de beginners - Scratch, een intuïtieve programmeertaal ontwikkeld door MIT die gratis ter beschikking wordt gesteld.
Welke andere tracks er nog zijn bij een lokale Dojo hangt een beetje af van de expertise van de coaches. Velen bieden - naast Scratch - ook nog Arduino, Minecraft, mbots, Lego Mindstorms, of HTML/CSS aan. Op sommige plaatsen vind je zelfs PHP, Ruby, Unity of Raspberry Pi.
De filosofie van CoderDojo is om zoveel mogelijk te werken met open-source of gratis software. Op die manier kunnen we onze Dojo’s gratis blijven aanbieden en kan je ook makkelijk thuis verder aan de slag.
Ja, dat ben je, op voorwaarde dat je ons alle (correcte) gegevens bezorgt die we vragen tijdens je inschrijving.
Vrijwilligers
Je kan op twee manieren helpen bij jouw lokale Dojo: als cook of als coach.
Een cook heeft helemaal geen technische kennis nodig, aangezien je zorgt voor de administratieve en logistieke ondersteuning. Dit gaat van de inschrijvingen verzorgen, vragen van ouders beantwoorden, de deelnemers ontvangen bij de start van een Dojo tot het klaarzetten van tafels en stoelen en het verzorgen van de hapjes en drankjes.
Daarnaast is CoderDojo Belgium voortdurend op zoek naar coaches om jongeren te begeleiden tijdens de Dojo. We vragen geen diploma, wel een passie voor ICT, wat didactische vaardigheden en veel zin om jongeren te inspireren en te leren programmeren. Enthousiasme, belangeloze inzet, heel veel interesse en voldoende kennis om te delen, is voor ons veel belangrijker dan je achtergrond.
Dit verwachten we van coaches:
- Passie voor IT en/of technologie en de 'goesting' om die over te brengen op anderen
- Geduldig en toegankelijk
- Geen "lesgever", maar iemand die de kinderen helpt zélf te laten ontdekken
- Tijd en zin om je maximaal een maal per maand gedurende 3u tijdens het weekend vrij te maken en je op vrijwillige basis in te zetten om kinderen van de wereld van programmeren en technologie te laten proeven
- Specialisatie in een specifiek domein (programmeertaal, web development, Arduino, Scratch) is fijn, maar zeker niet noodzakelijk
Wil je graag meehelpen als cook of coach? Geef je dan hier op.
De enige investering die CoderDojo Belgium van haar vrijwilligers vraagt, is hun tijd. En heel veel goesting om jonge mensen te inspireren.
Elke Dojo streeft ernaar om minstens één keer per maand door te gaan en dit gedurende 3u. Tijdens de zomervakantie houden de meeste Dojo’s een zomerstop.
Je vergoeding is niet financieel van aard. Wat je terugkrijgt voor je enthousiasme en belangeloze inzet is dankbaarheid. En waardering, voldoening, pretlichtjes in kinderogen, vriendschap, erkenning, een nieuwe hobby, dolle pret en ga zo maar door.
Het is niet belangrijk hoe vaak je je inzet, als je het maar met veel enthousiasme doet! Ga naar Vrijwilliger worden en meld je aan als cook of coach. Wij nemen nadien contact met je op om de verdere details te bespreken.
Ja, dat ben je. We hebben een uitgebreide verzekering die jou tijdens alle CoderDojo-gerelateerde activiteiten beschermt.