CoderDojo Belgium organiseert regelmatig speciale Dojo’s of events die net dat tikkeltje anders zijn dan onze maandelijkse Dojo’s. Met deze speciale Dojo’s proberen we een specifieke groep te bereiken of CoderDojo nog bekender te maken bij het grote publiek.

Hieronder een klein overzichtje van wat we de afgelopen jaren “on the side” hebben gedaan:

Coolest Projects

Naar Iers voorbeeld organiseert CoderDojo Belgium sinds 2016 jaarlijks ‘Coolest Projects’. Kinderen en jongeren tussen 7 en 18 jaar krijgen een podium om een eigen technologisch ontwerp voor te stellen aan het publiek. Bovendien maken deze jonge uitvinders kans op leuke prijzen. De nadruk ligt niet op winnen maar op meedoen. Elk technologisch project is welkom. Machines die Legoblokjes per kleur sorteren, grappige spelletjes in Scratch, muizenvallen die je SMS’en wanneer je een muis gevangen hebt,… Wie meedoet is sowieso al cool!

Ook voor bezoekers valt er heel wat te beleven op onze beurs. Naast de projecten van de deelnemers kan iedereen zich ook komen uitleven in onze tech hang-out. Tal van leuke snufjes zoals 3D-printers, een hololens, een heus FabLab op wielen en een 'Pepper' robot zorgen voor extra entertainment.

Coolest Projects is, zoals alle activiteiten van CoderDojo, volledig gratis.

Meer info op: http://www.coolestprojects.be

CoderDojo4Girlz

CoderDojo4Girlz is een jaarlijks evenement speciaal voor meisjes. Voor de editie van 2021 slaan Wallonië en Vlaanderen de handen in elkaar en maken we er een groot nationaal evenement van!
We merken dat het grootste deel van onze deelnemers op gewone dojo’s nog altijd jongens zijn. Dat is jammer, want iedereen kan programmeren en meisjes vormen daarin geen uitzondering. Daarom organiseren we een dojo speciaal voor de Belgische meisjes en laten we hen een halve dag onze creativiteit los op computerspelletjes, elektronica en robots. Samen met onze coaches tonen we dat programmeren cool is en dat er veel meer mogelijk is dan racespelletjes en shootergames. Beginner of gevorderd, verlegen of uitbundig, boekenwurm, sportfanaat of fashionista: op CoderDojo4Girlz zijn er géén drempels!

CliniCoders

CliniCoders, is een project waar langdurig zieke kinderen (in het ziekenhuis) de kans krijgen om te genieten van enkele uurtjes programmeerplezier. Dit project, dat opgestart werd met de steun van Telenet en X-care, gaat nu reeds door in de ziekenhuizen van UZ Antwerpen, UZ Gent en AZ Groeninge. In UZ Gasthuisberg organiseerden we een eerste pilootproject.

Tijdens CliniCoders worden de deelnemende kinderen begeleid door kinder-coaches, die op hun beurt bijgestaan worden door een volwassen lead coach. We doen dit om ook de sociale interactie tussen de deelnemers en de kinder-coaches te bevorderen.

MegaDojo

Op 7 mei 2015 organiseerde CoderDojo Belgium haar eerste MegaDojo in de Limburghallen in Genk. Op één dag leerden niet minder dan 1024 jongeren op een speelse en eenvoudige manier programmeren.

Deze MegaDojo richtte zich op jongeren tussen 10 en 14 jaar uit allerlei studierichtingen en achtergronden. Op deze dag leerden ze niet alleen programmeren:  tijdens een show en beurs waar robots, Teslas, 3D-printers, etc. centraal stonden, konden ze verder proeven van de fascinerende wereld van technologie en wetenschappen.

We willen graag onze vele sponsors en vrijwilligers bedanken om van de eerste MegaDojo een mega-succes te maken!