CoderDojo Belgium organiseert regelmatig speciale Dojo’s of events die net dat tikkeltje anders zijn dan onze maandelijkse Dojo’s. Met deze speciale Dojo’s proberen we een specifieke groep te bereiken of CoderDojo nog bekender te maken bij het grote publiek.

Hieronder een klein overzichtje van wat we de afgelopen jaren “on the side” hebben gedaan:

CliniCoders

CliniCoders, is een project waar langdurig zieke kinderen (in het ziekenhuis) de kans krijgen om te genieten van enkele uurtjes programmeerplezier. Dit project, dat opgestart werd met de steun van Telenet en X-care, gaat nu reeds door in de ziekenhuizen van UZ Antwerpen, UZ Gent en AZ Groeninge. In UZ Gasthuisberg organiseerden we een eerste pilootproject.

Tijdens CliniCoders worden de deelnemende kinderen begeleid door kinder-coaches, die op hun beurt bijgestaan worden door een volwassen lead coach. We doen dit om ook de sociale interactie tussen de deelnemers en de kinder-coaches te bevorderen.

Coolest Projects

CoderDojo is ontstaan in Ierland waar men al enkele jaren een "Coolest Projects Awards" organiseert. Op deze Coolest Projects kunnen jongeren hun zelfgebouwde technologieprojecten voorstellen.  Ondertussen worden er in Ierland jaarlijks meer dan 500 projecten gepresenteerd!

In navolging hiervan hielden we dit jaar onze eerste Belgische mini-editie: een samenwerking van vrijwilligers uit de CoderDojo's van Turnhout, Mechelen en Lier. Op 29 mei 2016 verzamelden in de bibliotheek van Lier 45 enthousiaste jonge innovators, creatievelingen en ondernemers in spe om niet minder dan 35 projecten aan het grote publiek voor te stellen. Er werden vijf prijzen uitgereikt voor het origineelste, het creatiefste, het meest technologische, het nuttigste en het coolste project.

Dankzij de medewerking van de bibliotheek en van enkele sponsors kon het event volledig gratis blijven, zowel voor de deelnemers als voor de bezoekers. Naast de projecten van de jongeren werden trouwens tal van leuke snufjes opgesteld, zoals een 3-D-printer, een heus FabLab op wielen en een interactieve Kinect Demo.

MegaDojo

Op 7 mei 2015 organiseerde CoderDojo Belgium haar eerste MegaDojo in de Limburghallen in Genk. Op één dag leerden niet minder dan 1024 jongeren op een speelse en eenvoudige manier programmeren.

Deze MegaDojo richtte zich op jongeren tussen 10 en 14 jaar uit allerlei studierichtingen en achtergronden. Op deze dag leerden ze niet alleen programmeren:  tijdens een show en beurs waar robots, Teslas, 3D-printers, etc. centraal stonden, konden ze verder proeven van de fascinerende wereld van technologie en wetenschappen.

We willen graag onze vele sponsors en vrijwilligers bedanken om van de eerste MegaDojo een mega-succes te maken!