Op zaterdag 19 oktober werd de Antwerpse Permeke bibliotheek helemaal ingepalmd door een enthousiaste menigte programmerende meisjes. CoderDojo Belgium organiseerde er namelijk CoderDojo4Divas, een initiatief van de jeugdvereniging om meer meisjes aan het programmeren te krijgen en zo het genderonevenwicht in de IT-sector te bestrijden.

Meer dan 80 meisjes tekenden present voor een namiddagje digitaal plezier. CoderDojo4Divas nam hen mee op digitale ontdekkingstocht en liet hen kiezen uit een hele resem workshops. Deelneemsters konden hun eigen computerspelletjes ontwikkelen, een kleine robot programmeren of zelfs met echte elektronica of microcontrollers aan de slag. Alles onder de vakkundige begeleiding van de divacoaches, vrouwen en meisjes die zelf al hun digitale strepen verdiend hebben en nu dolgraag de programmeermicrobe willen doorgeven aan anderen.

Het evenement werd georganiseerd door CoderDojo Belgium, een jeugdvereniging die gratis programmeerclubs voor kinderen en jongeren organiseert. Op initiatief van enkele vrouwelijke vrijwilligers bij CoderDojo werd CoderDojo4Divas uit de grond gestampt. “We merken dat jongens gemakkelijk hun weg vinden naar onze clubs, maar dat het aandeel meisjes toch nog een pak beter kan”, aldus de diva’s. “Daarom organiseren we jaarlijks dit evenement zodat we meisjes dat extra duwtje in de rug kunnen geven en tonen dat programmeren ook iets voor hen kan zijn.”

Space Invaders en Mars Rovers

Dit jaar stond het evenement volledig in het teken van de ruimte. De workshops waren dan ook voor de gelegenheid in een galactisch jasje gestoken. Deelneemsters programmeerden hun eigen Space Invaders of bouwden hun robot om tot een Mars Rover. Hiermee wil CoderDojo4Divas het werk van ontelbare STEM-vrouwen in de kijker zetten die het Amerikaanse ruimteprogramma hebben mogelijk gemaakt. Want zonder de bijdrages van kanjers als Margaret Hamilton of Katherine Johnson was er nooit een man op de maan geland.

“Rolmodellen zijn belangrijk voor meisjes”, zegt Martine Tempels, oprichtster van CoderDojo Belgium en vicepresident bij Telenet Business. “Daarom wordt deze dag volledig door vrouwen op poten gezet zodat de deelneemster kunnen ontdekken wat voor straffe madammen de ICT-wereld kent. Onder andere Anne Maelbrancke, de kersverse European Digital Girl of the Year, coacht hier vandaag mee. Ze wil hier aan andere meisjes tonen wat je met ICT allemaal kan bereiken”, aldus Tempels.

Vrouwelijk talent

Meisjes zijn niet enkel nodig om de krapte op de arbeidsmarkt op te vullen, de organisatie wil ook hun creatief talent in de kijker zetten. “Tijdens onze maandelijkse activiteiten of op onze jaarlijkse uitvindersbeurs merken we keer op keer dat meisjes met heel creatieve ideeën op de proppen komen. Bovendien maken meisjes sneller de reflex om hun creativiteit in te zetten voor een goed doel. Een blindenstok die de afstand tot objecten meet, een bad tegen waterverspilling of een muizenval die muisjes levend vangt, zijn slechts een greep uit de projecten die bij ons door meisjes werden verzonnen. Wij kunnen haast niet wachten om te ontdekken wat deze talenten ons later nog te bieden hebben”, besluit de organisatie.

Facebook iconTwitter iconYouTube icon
Deelnemen aan CoderDojo