De ruimte: de laatste wildernis. Dit is het verhaal van CoderDojo Belgium’s Astro Pi team. Hun eenjarige missie om deze wildernis te ontdekken, om dapper te gaan waar nog nooit een coder hen is voorgegaan.

Voor jou misschien een referentie naar fictie, maar voor enkele van onze coders gewoon pure realiteit. Twee Belgische CoderDojo teams vertrokken begin september namelijk op een avontuur. Ze schreven zich in voor de missie Space Lab van Astro Pi. De opzet: schrijf de code uit voor een experiment dat vervolgens ook echt in de ruimte uitgevoerd zal worden. Niet gemakkelijk, maar geen uitdaging is te groot voor onze ruimtevaarders.

Als echte rocket scientists gingen onze coders aan de slag. Er werden 2 teams samengesteld uit Dojo’s in Lier, Ieper en Menen. Bovendien sloeg CoderDojo België de handen in elkaar met CoderDojo Argentinië en hun Dojo in Cordoba. Grenzen zijn niet belangrijk meer wanneer het over de ruimte gaat. Ideeën werden uitgewisseld en experimenten werden opgezet. Astro Pi was enthousiast en één van onze teams stootte door naar de volgende fase.

In fase twee begon het echte werk. Het experiment moet kunnen uitgevoerd worden op een Astro Pi (een soort Raspberry Pi met extra sensors) Het speciale aan deze Astro Pi is natuurlijk dat die zich ver boven ons hoofd, in het Internationaal Ruimte Station (ISS) bevindt. Een exacte kopie van de buitenaardse Astro Pi werd opgestuurd naar ons team en, na wat assemblage werk, konden zij hun experiment uitwerken.

Geen eenvoudige klus voor onze codonauten Simon, Wout, Dries en Quinten. Er viel op drie maanden tijd heel wat code te schrijven en bovendien onderbraken de kerstexamens de workflow van onze wetenschappers. Toch slaagden ze er, samen met wat hulp van coach Sam Decoster, in om tijdig klaar te geraken. Uitblinker Dries ‘buzz’ Verhoeve schreef het grootste deel van de code. “Ik denk dat we alles tezamen toch 60 uur aan ons project gewerkt hebben”, zegt een trotse Dries. “Voor de ruimte moet je wat over hebben”.

Het zware werk werd beloond. Team Ursa Major, want zo noemen onze coders zich, werd als een van de 114 projecten wereldwijd geselecteerd om naar de ruimte te gaan. Concreet zal hun programma eind maart naar het ISS gebeamd worden om daar op de Astro Pi te draaien. Twee omwentelingen lang zal het programma foto’s nemen van onze planeet en bepalen hoeveel groen, water en aarde het ziet. Achteraf kunnen die gegevens gebruikt worden om te bepalen welke types vegetatie onze aarde bevat. Kijk binnenkort dus maar eens naar boven en vergeet niet dat je gefilmd wordt.

Droom je zelf van planeten en het heelal? Je kan team Ursa Major en hun Astro Pi aan het werk zien tijdens Coolest Projects. Meer info op: https://coolestprojects.be/

Facebook iconTwitter iconYouTube icon
Deelnemen aan CoderDojo